Nyheter

PÅMINNELSE:

Onsdag 27 septemberHERBERT JONSSON – HAIKUPOESI

Kl 18 på Falu stadsbibliotek

Herbert Jonsson berättar om den japanska haikupoeten Mitsuhashi Takajo (1899-1972). Hennes livsverk sammanfattar den japanska haikuns omvälvande utveckling under 1900-talet, och föreläsningen följer hennes väg från de tidiga traditionella dikterna till ålderdomens djärva nyskapande.

Herbert Jonsson är docent i japanska vid Institutionen för språk, litteratur och lärande vid Högskolan Dalarna. Hans forskning är inriktad mot japansk haikupoesi, en konstform som funnits sedan 1500-talet.

TEMA INTERNATIONELL LITTERATURFORSKNING

Litteraturens Hus Dalarna i samarbete med biblioteken i Falun och Högskolan DalarnaIdag 23 augusti hade vi i styrelsen för Litteraturens Hus Dalarna vårt första höstmöte. Vi firade med tårta eftersom det är Soris födelsedag idag. Grattis, återigen, Sori!

Det kommer att hända en hel del i höst. Mer info kommer, men notera redan nu att lördag 16 september kl 13-15 kommer vi att ha öppet medlemsmöte på Alma´s café i Borlänge. Vi bjuder alla medlemmar i Litteraturens Hus Dalarna på gott Almafika! Passa på att bli medlem då, om du inte är det redan.

Stående på bilden, från vänster: Ylva, Nadia och Lena. Sittande: Sori, ordförande Bosse och Björn. Väl mött i höst till Litteraturens Hus Dalarna!Journalisten Bert Sundström besöker Restaurang Stället i Hedemora onsdag 30 augusti kl 18.15. Litteraturens Hus Dalarna är medarrangör. Välkomna!Vi tipsar om en rykande färsk uppdatering av www.dalalitteraturen.se:

Pressmeddelande

Upptäck litteraturen i Dalarna på dalalitteraturen.se

Webbplatsen är uppbyggd kring en interaktiv karta där besökaren kan hitta författare och litterära platser över hela länet. ”Kartan kan ge inspiration till att upptäcka nytt. Kanske nya genrer, eller bortglömda författarskap och skildringar av vårt landskap genom tiderna”, säger bibliotekskonsulent Lina Josefsson.

Dalabiblioteken nylanserar dalalitteraturen.se för att lyfta litteraturen i länet. På sidan finns en litteraturkarta över drygt hundra författare och ett femtiotal platser att upptäcka.

– Här finns en stor bredd, alltifrån det litterära kulturarvet så som Dan Andersson och Ottilia Adelborg till samtida nyutgiven litteratur. Det kan handla om bygderomaner, samtida poesi, litteratur för barn och unga, deckare och feelgood, alla genrer har en plats på kartan. Alla ska kunna hitta en ingång, säger Lina Josefsson bibliotekskonsulent Länsbibliotek Dalarna.

Res med litteraturen

Kartan innehåller klassiska besöksmål med koppling till olika författare, exempelvis författarhem och museer. Här finns även platser som omskrivs i litteraturen, alltifrån Falu Gruva till ett torg eller konditori som figurerar i en roman eller diktsamling.

– Vi har lyft fram ett axplock av litterära verk som på olika sätt utspelar sig i Dalarna. Den sydligaste platsen är motorstadion i Avesta och den nordligaste är Sälenfjällen. Med tiden kommer innehållet att växa i takt med att vi upptäcker nya författarskap och omskrivna platser.

Lyssna på litteraturen

Till några av de omskrivna platserna finns inlästa textutdrag. Inläsningarna har gjorts av skådespelare från Folkteatern i Dalarna och två dikter av Dan Andersson har lästs in av skådespelaren Maria Norgren. Exempel på inlästa texter är utdrag ur Carola Hanssons Augustprisnominerade roman Minnestrådar som till stor del utspelar sig i Falun och Göran Greiders dikt ”Kvarnsveden”.

Dalalitteraturens syfte är att synliggöra Dalarnas litterära kulturarv och samtida författarskap och vara en samlingsplats för Dalarnas litteraturliv.

Länsbibliotek Dalarna, som är en del av Dalabiblioteken, har tagit fram

www. dalalitteraturen.se.Start 4 juni: Digital skrivarkurs med författaren Boel Werner från Ludvika.Mål: Läslovet vecka 44/Dalarnas litteraturvecka 2023
Litteraturens Hus Dalarna arbetar nu för en ny litteraturvecka i hela Dalarna i höst. En vecka med en ny nätverksträff för litteraturintresserade i Dalarna (arrangeras av Litteraturens Hus Dalarna och Länsbibliotek Dalarna), Läslovsaktiviteter på folkbiblioteken, Bokmässan Dalarna och även andra litteraturarrangemang och arrangörer runt om i länet.27 septemberHERBERT JONSSON – HAIKUPOESI

Kl 18 på Falu stadsbibliotek

Herbert Jonsson berättar om den japanska haikupoeten Mitsuhashi Takajo (1899-1972). Hennes livsverk sammanfattar den japanska haikuns omvälvande utveckling under 1900-talet, och föreläsningen följer hennes väg från de tidiga traditionella dikterna till ålderdomens djärva nyskapande.

Herbert Jonsson är docent i japanska vid Institutionen för språk, litteratur och lärande vid Högskolan Dalarna. Hans forskning är inriktad mot japansk haikupoesi, en konstform som funnits sedan 1500-talet.

TEMA INTERNATIONELL LITTERATURFORSKNING

Litteraturens Hus Dalarna i samarbete med biblioteken i Falun och Högskolan DalarnaTidigare program


22 april: Litteraturens Hus Dalarnas Årsmöte 2023

Fornby folkhögskola i Borlänge19 april: David Gray – John Lanchester’s novel The Wall and British dystopian fiction 

Kl 18 på Falu stadsbibliotek

Lecture in English on British dystopian fiction with David Gray, Ph D in English at Högskolan Dalarna. Questions in both English and Swedish are welcome.

The Wall blends the most compelling issues of our time – rising waters, rising fear, rising political division – into a suspenseful story of love, trust, and survival.

Föreläsning på engelska om dystopisk brittisk litteratur – med utgångspunkt i författaren John Lanchesters omtalade roman The Wall (2019) – med David Gray, filosofie doktor i engelska.

TEMA INTERNATIONELL LITTERATURFORSKNING

Litteraturens Hus Dalarna i samarbete med Biblioteken i Falun och Högskolan Dalarna.22 februari: Seminarium med Bengt Berg

Kl 18:30 på restaurang Stället på Åsgatan 68 i Hedemora

Bengt Berg är författare med goda kunskaper om Ukraina. Han berättar om sin bok Under Ukrainas blåa himmel (2022):

Dikterna och de korta prosatexterna låter två vitt skilda verkligheter speglas under det första halvåret 2022. Här och var glimtar humoristiska infall till, vintern går över i vår och våren i spirande grönska alltmedan kriget pågår och den ukrainska kartan blir välbekant också för oss som lever i en annan, skyddad del av Europa.

Boken avslutas med en svit starka fotografier av Mila Teshaieva, från Ukraina och från den dramatiska och plågsamma vårvintern 2022! Förhoppningen är att boken kan fogas in i den motståndskraftiga solidaritet som är det enda svar man kan ge på detta brutala krig mot ett folk och en nation mitt i Europa.

Välkommen – Fri entré!

Litteraturens Hus Dalarna i samarbete med Kulturföreningen Vargen, Hedemora kommun och Folket i Bild/Bergslagen.18 januari 2023: Nätverksträff Litteraturen i Dalarna


2022

11 november: Gestalta kvinnors historia i litteratur 

Stora Salen på Fornby Folkhögskola kl. 16:00-18:00

Samtal med Pia Höjeberg, Lena Kallenberg & Susanne Jobs om deras metoder för att skriva kvinnohistoria. Samtalsledare: Birgitta Hellström, ordförande Dalarnas Kvinnohistoriska förening.

Författarpresentationer:

Susanne Jobs debuterade som barn- och ungdomsboksförfattare 1988. ”Där himlen inte syns” är hennes fjortonde titel och handlar om gruvarbetarfamiljernas villkor under 1700-talet. Trots att Falun är helvetet på jorden lyckades Sofia finna kärleken och få en egen familj. Men lyckan blir kortvarig.

Pia Höjeberg debuterade redan 1977 och har vid sidan om författarskapet arbetat som barnmorska. 1981 skrev hon ”Jordemor” – om barnafödandets historia i Sverige. Hon har också skildrat starka kvinnoöden inom hälso- och sjukvården. Prisbelönt vid flera tillfällen.

Lena Kallenberg skriver främst romaner – både historiska och samtida, barn- och ungdomsböcker, kulturjournalistik och även ”Stockholmania” – bland andra ”Apelsinflickan” och ”Stockholmskärlek”.

Fri entré. Fika: 50:- (kontant eller swish)

Litteraturens Hus Dalarna i samarbete med Fornby folkhögskola, Dalarnas Kvinnohistoriska förening och Borlänge kommun8 juni: Nätverksträffen Litteraturen i Dalarna

Rättviks kulturhus

Nätverksträffen Litteraturen i Dalarna, i regi av Länsbibliotek Dalarna och Litteraturens Hus Dalarna, genomfördes helt i enlighet med beskrivningen i vidstående inbjudan.

Seminariet vände sig till alla som arbetar med litteratur i någon form – författare, översättare, illustratörer, svensklärare eller bibliotekspersonal, förlag, folkbildare, ideella föreningar och litteraturvetare.

De viktigaste initiativen/idéerna som framkom under nätverksträffen var följande:

  1. På initiativ av bland andra bibliotekarie Ylva Sellin Isaksson (biblioteken i Falun) föreslogs planering av en Dalarnas litteraturvecka i anslutning till höstlovet/läslovet i vecka 44 2023. Tanken är att litteraturveckan ska arrangeras i samverkan mellan Litteraturens hus Dalarna, Länsbibliotek Dalarna och Bokmässan Dalarna.
  2. På initiativ av flera vid nätverksträffen deltagande bibliotekarier, författare och översättare föreslogs planering av framtida författarträffar på Falu stadsbibliotek från och med hösten 2022 i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Litteraturens hus Dalarna.
  3. Vidare föreslogs anordnandet av en framtida litteraturvetenskaplig föreläsningsserie, en föreläsning per halvår, vid Falu stadsbibliotek under rubriken ”Internationella litteraturforskare vid Högskolan Dalarna”. Det hela är tänkt att ske genom samverkan mellan Falu stadsbibliotek, Högskolan Dalarna och Litteraturens hus Dalarna. Projektet kan ses som en fortsättning på det digitala uppstartsprogram som under våren 2022 arrangerades på initiativ av universitetslektor David Gray vid Högskolan Dalarna med föreläsningar på temat dystopier i modern internationell litteratur.
  4. Framtida arrangemang av skrivarkurser diskuterades under nätverksträffen. Inom Litteraturens hus Dalarna planeras för en skrivarkurs, särskilt riktad till ungdomar, under ledning av författaren Boel Werner. Under nätverksträffen presenterades remissversionen av ”Dalarnas regionala kultur- och bildningsplan 2023-2026”. Litteraturens hus Dalarna har efter nätverksträffen lämnat ett starkt positivt remissvar till planen eftersom främjandet av litteraturens ställning i Dalarna, och värnandet av litteraturen som konstform i Dalarna, här särskilt lyfts fram och betonas.

Under nätverksträffen beslöts att denna regionala nätverksträff inte är en engångsföreteelse utan i stället ska återkomma årligen.2020

Ovanstående är ett initiativ från Länsbibliotek Dalarna, Region Dalarna, som ger möjlighet för litteraturskapare att verka under coronapandemin.

2019

2018

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.